Jumaat, 18 Mei 2012

komen dari Uknown tentang isu FGVH di blog pirates of putra jaya yang aku rasa memang clear.

UNTUK SEMUA WARGA ANAK FELDA SILA FAHAMKAN ...

Unknown said...


Mana dia anak felda yg kata listing ni bagus utk felda.. dan generasi akan datang.! mari berdebat dgn aku dulu..
aku juga anak felda generasi ke-2. adik2 aku pun masih dok kt rancangan lagi.

Aku dah pergi merata-rata utk bagi penerangan kepada pakcik2, makcik2.. yang penyenaraian ni.. hanya satu kerja 'con-man' secara besar-besaran untuk ambik duit pasaran.. masuk poket sendiri.., dan kini bukan hanya duit kswp.. kwap., tabung haji dan khazanah yg bakal lingkup- malah duit peneroka yg dah teraniaya pun nak di songlap jugak..

dan aku sanggup pergi kemana pun.. utk debat pasal isu ni.

kenapa aku kata songlap? duit agensi kerajaan tu mmg akan di paksa beli saham fgvh ni bila listing! (sama aje cerita macam Time.com dulu! dh lupa?) -

yang lagi buat aku marah adalah - pakcik2 kt kampung kene paksa sign borang beli saham! sapa tak sain tak dapat durian runtuh..kata pegawai felda.. atau pengurus. maka sain laa pakcik tu! tapi pakcik tau tak apa pakcik sain tu?

yer.. pakcik seronok dpt 15ribu.. bank mmg suka customer macam pakcik ni... sbb? apa nak takut.. tanah pakcik jadi sandaran!

1. katakan pakcik sain loan utk beli share ni , dengar2 sorang dapat 5-10ribu lot.. so senang kira 10ribu lah! - satu unit harga 4.65sen - satu lot = 1,000 x 4.65= RM4,650.00 , so kalau 10 lot - pakcik tu buat loan 46,500 ringgit.

2. katakanlah.. share ni listed RM5 ringgit masa listing., on paper - pakcik tu dah ada 50,000.. , ada laa untung RM3,500. tapi pakcik tu tak nk jual.! biasa laa., 3,500 .. sikit sangat..!, maka dia pun pegi laa bersembang kt kedai kopi - dan tanya2 ler kawan2 kt felda dia., dan ada yg kata - apa laa ko mat., 3,500 awok nk jual dah? apa sikit benor untung nya? simpan laa lagi..! tunggu untung lebih sikit. maka diaorang pun tunggu laa.., kot2 share tu naik ke rm8.00.. , kalo rm8 ringgit - dapat laa dia 80,000..(so kalo tolak harga beli 46,500.. udah ada untung - 33,500).. ini cerita .. kalau laa! kalau sampai harga tu.

3. Tapi pakcik tu lupa.. pasaran saham bukan laa.. semedang aje naik..! dan terus naik.. dan bank takde nak tunggu berbulan2.. utk pakcik2 felda jual saham mereka. mereka ada bagi tempoh., itu yg bank tak terangkan. katakan bank bagi tempoh 30 hari.., kalau by hari ke 25 lepas listing.. pakcik tak jual lagi.. maka bank akan buat force sales! dan pemain pasaran tau benda ni! diaorang pun pakat dgn orang bank...! sapa nak menangguk..!! mari.. mari., so.. apa pemain pasaran.. yg juga bercampur dgn penyangak spekulator buat adalah - dia akan 'short sell' harga saham kaunter felda..! macam mana dia buat? dia akan beli kontra sikit aje pagi... ikut harga pasaran.., then.. bila dah dapat share tu.. dia akan segera.. queue share yg dia dah dapat beli tu .. pada harga murah.! dia akan queue.. murah sikit.. 1st., then murah lagi.. 2nd., then terus jatuh.. 3rd..! ini di panggil teknik.. mcm memancing..! 1st tarik.. 2nd.. ulur sikit., 3rd.. rentap! > korang pun tau .. main share ni adalah sangat emotional.! 1st kene tarik.. dah berpeluh pakcik felda.(itu pun kalau diaorang tau..) 2nd.. tarik lagi bawah.. lagi dia kecut telur.! lagi tarik..! maka.. bank pulak yg kecut telur.! utk elakkan bank kerugian teruk maka bank akan buat 'force selling', katalah bank decide jual pada harga RM3.00.., - value adalaaa 30,000 bank dapat.! tapi pakcik tu berhutang dgn bank 46,500.. campur gedebuk .. gedebak interest semua.. adalah dlm 50,000. - so.. tolak harga beli tadi.. udah tak pasal2.. pakcik tu berhutang dgn bank 20,000..! buta-buta!!

4. Maka ini lah yg aku kata.. Menang sorak!! kampung dan ladang tergadai!!

5. Itu kalau bank yg buat proactive force-selling.! buatnya.. bank tu buat derq aje.. dan harga menjunam ke paras 2.00? dah tinggal 20,000 aje value., tak tolak brokerage cost lagi.! kan dah tak pasal2.. pakcik berhutang.. 20ribu lebih..!

salam - anak felda - Wilayah Jengka.



17 May 2012 01:28

Unknown said...

Komen part 2 -

Korang lupa pasal saham TIMECOM?

dulu.. masa listing.. harga RM3.30, now? jadi penny share.. orang dok main utk goreng saja.. 20sen.. 30sen.., agak2 bosan dah lama tak goreng.. spekulator goreng balik.. naik sikit kt 40 sen, 50sen..
Inilah episod yg sama di guna utk listingkan felda ni..! Baca sejarah!

dari link > http://goo.gl/QYCDi

>

A police report has been lodged based on the The Sun report dated Monday,

12th March 2001, that EPF, Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) and

Pengurusan Danaharta Nasional Bhd "are pressured and forced to have taken up the

unsubscribed public portion of the Time dotCom Bhd initial public offering

(IPO)".

The Sun report states:

"EPF takes up unsubscribed Time dotCom shares?

"By Sidek Kamiso

"Kuala Lumpur: Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP), the Employees Provident Fund (EPF) and Pengurusan Danaharta Nasional Bhd are pressured and forced to have taken up the unsubscribed public portion of the Time dotCom Bhd initial public offering (IPO).

"Time dotCom's initial stock sale of 571 million shares at RM3.30 each under its IPO was undersubscribed by 75% when applications closed on Feb 13. Only142.86 million shares were subscribed.

<>

dan lepas kene paksa beli.., bila IPO saja.. terus crash.!

>

On its first two days of nightmare debut on the market, Time dotCom crashed by 31 per cent of its initial public offer (IPO) price, dropping to RM2.43 on Monday and RM2.28 yesterday.

This would mean that if the Sun report is correct that EPF, KWAP and Danaharta had taken up the RM1.415 billion unsubscribed public portion of the Time dotCom IPO shortfall, these three institutions would have suffered a astronomical loss of RM439 million in the past two days as a result of the 31 per cent crash of its IPO price, which is a criminal breach of trust and a criminal misapplication of public funds.
<>



korang tengok sendiri dari 2ringgit lebih tu .. terus downward spiral... sampai lah tinggal 30sen.! dan mana pegi duit2 yg sebelum ni? habis... tak ada mana nampak trailnya! duit sapa yg kene ketuk?

- EPF, KWAP, Tabung haji., duit cukai rakyat malaysia melalui khazanah..,

baca sumber > http://goo.gl/QYCDi



-last - ananda tu listing syarikat dia - sebab dia dah ada pelan terperinci untuk gunakan wang dari ipo ke business dia.. detail plan beb!



felda? - sekadr ayat general nak guna duit utk overseas expansion. ! oversea kemana? berapa belanja? apa risiko apa potensi? ini semua takde.!

itu pasal laa listing ni dipanggil kerja conman! bapak peneroka boleh laa ko nk tipu.. tapi anak peneroka ni.. silap laa lu! gua kerja train orang main saham, baca analisa garis teknikal macam mana.. lu datang nak kelentong pasal saham. malam sikit lah!

Salam - anak felda - Wilayah Jengka.



Unknown said...


Soalan : Kenapa tak senaraikan Felda Holding tetapi beriya iya nak senaraikan Felda Global Venture. Siapa yg arif tolong jawab



Jawapan :



Saya pernah bincang soalan ni dgn rakan (penganalisis pasaran dan ekonomi)- dan antara jawapan yg saya boleh rumuskan -

- Kalau di senaraikan felda holding - ia umpama membuka pekung di dada.. , felda holding ni ibarat petronas.., kita tanya kenapa petronas tak pernah nak di senaraikan? sama aje reason nya - kalau di senaraikan felda - maka segala perjalanan urusan perniagaan felda - berapa detail pendapatan.. berapa banyak duit keluar.. semua akan terpampang di muka prospektus.. dan setiap tahun kene display pulak annual report yg telus..! mana berani! nanti para penganalisa pasaran, pakar ekonomi mesti akan scrutiny detail - mana pegi duit 6billion yg di pinjam dari epf dulu? kemana di belanjakan? kenapa income berbillion tapi tiris di tengah jalan?

Eh - felda duit masuk banyak, kenapa still tak cukup2 ni?

dan peneroka pun boleh tengok pulak detail akaun secara granular - berapa pendapatan yg di sumbangkan setiap rancangan felda., berapa belanja sebenar pengurusan ladang mmereka, kenapa felda charge mereka kos baja sampai beribu, tapi kos sebenar di p&l hanya ratusan saja.

So.. tak boleh laa listing. peneroka kene di bodohkan sampai mereka mati.. dan anak2 mereka tak boleh tau detail untung dan rugi felda..

kita cuma tau felda untung melalui kpf saja. dari kpf kita nampak sikit gambaran sumbangan pendapatan segala anak syarikat felda.. lebih dari tu takde.

Ini lah sebab utama felda holding tak di senaraikan.. hanya fgv - syarikat yg sentiasa rugi.. tapi tumpang nama felda - yg di senaraikan.
senario nya sama mcm petronas, hanya petronas dagangan saja yg di senaraikan.

~~
kalau betul nak senarai - silalah senaraikan felda holding jika berani! silalah bersedia untuk paparkan segala detail untung dan rugi akaun felda holding.



Salam hormat..
Anak Felda Wilayah Jengka.


3 ulasan:

Le Chevalier berkata...

well said.....;p

pakwe tiz zaqyah berkata...

ala bro..listing ke tk listing.. puak2 felda ttp bertuah... tk kira BN ke pakatan.. caye la ckp aku.. yg tk befelda ni nganga je la tengok orng lain dapat rasa berharta..

aku dengar lu pun nk keluar DAP.. tol ke?? harharhar

mr edz berkata...

kalau ada nak bayar gua 10 juta apa salahnya hahahahhaha