Rabu, 11 April 2012

Perkara Tahyul lagi Karut

Alam Melayu
Dalam alam umat melayu ini terdapat pelbagai perkara yang kadangkala jika kita fikirkan amatlah karut untuk di percayai. contohnya 'jangan menunjuk pelangi dengan jari telunjuk nanti kudung'Tetapi itulah hakikatnya. Kita telah di sogokkan dari kecil lagi tentang perkara karut ini. Malah jika tidak percaya kita pasti akan di pandang serong atau pun paling tidak akan di katakan kita ini sombong atau bercakap besar.

Alhamdullillah sekarang umat melayu sudah pun sedar tentang perkara ini. Walaupun tidak semua tetapi generasi muda sekarang tidak terlalu percaya tentang perkara perkara tahyul yang melanda sejak pasca merdeka. Adalah amat malang bagi mereka yang masih mempercayai perkara tahyul lagi karut ini.

Generasi Muda dan Zaman IT.
Sejak ledakan teknologi umat melayu di malaysia ini sudah pun mula membuang perkara karut marut dari kehidupan mereka. Perkara karut marut yang di perturunkan sejak zaman baru merdeka hingga kini dari moyang moyang  sudah tidak di percayai lagi. Banyak yang sudah mula mempersoalkan perkara karut ini. Masyarakat sudah pandai berfikir dan mengira ngira akannya.

Perkara karut ini telah di resapkan oleh pemerintah secara total ke alam masyarakat melayu. Melayu kampung dan Melayu Felda paling banyak di pengaruhi oleh kepercayaan karut ini. Tetapi percayalah perkara karut ini boleh di hapuskan dengan satu benda sahaja iaitu Al- quran dan Sunnah.

Islam yang sejati
Andaikata masyarakat melayu ini tidak terikut ikut perangai warisan penjajah inggeris tetapi mengambil Alquran dan sunnah sebagai jalan kehidupan pastinya kepercayaan karut ini sudah lama di hapuskan. Sayangnya kita lebih suka akan hiburan dan janji janji yang palsu yang mana janji itu hanya untuk bangsawan bangsawan dan rakyat fakir seperti kita hanya seciput sahaja yang di beri tetapi itupun bersyarat.

Apakah kepecayaan karut itu?
Jawapannya selalu di katakan oleh pembesar pembesar negara kita.. dan kita patut buangkannya jauh jauh kerana ianya amat karut lagi tahyul..

                                    "Umno sahaja yang boleh memerintah"

Tiada ulasan: