Khamis, 19 April 2012

Antara PTPTN dan pinjaman mudah untuk kroni


Sejak Pihak pembangkang mencadangkan supaya memansuhkan PTPTN, banyak pihak terutamanya dari pihak penyokong kerajaan baik dari orang kuat umno hinggalah ke PM sampai la ke mantan PM semuanya melompat. Seperti beruk kena belacan saja lagaknya.

Jika di teliti semua kenyataan ini kita boleh la simpulkan, tiada satu pun yang boleh menyakinkan kita bahawa apa yang di cadangkan oleh PR tidak boleh di laksanakan. Ada yang kata negara akan bangkrap, melayu akan mundur dan ada yang kata jika tak mahu PTPTN pulagkan saja wang yang telah kamu ambil, pakai duit kamu sendiri untuk belajar.

Tapi harus di ingat pelajar pelajar ini bukanlah anak menteri yang memandu porsche, bukanlah anak menteri yang menjadi pengarah syarikat lembu ataupun bukanlah anak bekas menteri yang boleh menaiki helikopter semata mata untuk berjumpa kekasihnya.

Apabila di fikirkan bagaimana pula dengan pinjaman untuk kroni atau anak menteri atau kroni? apakah mereka tidak perlu memulangkan balik wang rakyat yang telah mereka gunakan. Contoh mudah apakah suami ' Juhi Chawla' tidak perlu pulangkan wang 250 juta yang di pinjamnya? Kenapakah Tajuddin Ramli tidak perlu membayar hutangnya kepada kerajaan? Berapakah duit rakyat yang habis ketika ingin menyelamatkan bisnes anak mahader? dan terbaru mengapa perlu seorang menteri memberi wang yang banyak kepada seorang artis wanita setiap kali berjumpa?

Fikirkanlah.....

Tiada ulasan: